MBTiles
generálása
QGIS
programmal

Miért jó mindez?

Az MBTilesolyan formátum amivel egy fájlban lehet tárolni "térkép csempéket". Számomra azért praktikus, mivel nagyon jól lehet használni web hosting környezetben alaptérkép tárolására Nem kell hozzá térkép szervert telepíteni (GeoServer,MapServer) és üzemeltetni. A QGIS web címről is be tudja olvasni és van hozzáphp alapú tileserver.

érkép csempéket akkor érdemes használni, amikor nincs szükség a fájl egészére. Például GeoTiff fájlokkal összehasonlítva jelentősen kevesebb erőforrás felhasználásával és gyorsabban fogja betölteni a program a térképet, mivel a GeoTiff formátumnál legrosszabb esetben az egész fájlt be kell töltenie a programnak és fel kell dolgoznia, még akkor is, ha csak egy nagyon kis szeletét néznénk meg az adott fájlnak. Ezzel szemben az MBTiles fájlból mindig csak az adott területre eső legoptimálisabb képeket tölti be.

Az MBTiles formátum egy sqlite adatbázis, érdemes szem előtt tartani milyen körülmények között célszerű használni.

A fájl létrehozása

Ez a leírás Fentrol.hu légifotók feldolgozásaposzt folytatása, az ahhoz tartozó fájlok innenletölthetőek.

Alapértelmezetten a QGIS canvas háttér színe fehér, érdemes kikapcsolni. Menüsorban a Modulok -> Python console elindításával az alábbi két sor bemásolásával lehet megtenni.

transparent = Qt.transparent;
iface.mapCanvas().setCanvasColor(transparent);

Alapértelmezetten a QGIS úgy van beállítva, hogy több magos processzor esetén minden szálat használjon. Bizonyos csempék legenerálása hibára fut és fekete csempét eredményez, emiatt érdemes csökkenteni a feldolgozási processzor szál használatát. Menüsorban a Beállítás -> Beállítások panelen a Feldolgozás almenüpont (bal oldali menüpontok a panelen) Általános -> Max szálak értékét érdemes átállítani (az én gépemen 4 szál a maximum).

google docs image 6694e1b3 b2e6 5487 aba6 8597575afb05

Az MBTiles generálásaQGIS 3.8-as verziótól van beépítve a feldolgozás eszköztárba

google docs image 1058bd5c a993 56c4 a964 48ac08078bc9

Az extent az a kiterjedés amire a program legenerálja a csempéket. Minimum és maximum zoom határozza meg milyen méretarány tartománybanlegyenek elérhetőek a csempék. A BBOX finderwebes alkalmazás segítségével be lehet állítani a minimum és maximum zoom tartományt, de figyelni kell arra, hogy minél nagyobb értéket kap a maximum zoom, az MBTiles fájl mérete hatványozottan fog nőni és lassulni a létrehozásának az ideje. A tile format beállítást célszerű PNG-t választani, mivel ez a kép fájl formátumban lehet áttetsző a háttér. Érdemes DPI számmal játszani, addig csökkenteni amíg az nem okoz észrevehető kép minőség romlást, mivel a MBTiles méretét jelentősen lehet csökkenteni vele.

google docs image 15234c9c 3626 56af 9841 5a5894b1008d

Az elkészített MBTiles innen letölthető, vagy a linket QGIS-be másolva felhasználható.

dc76a04ac91090244418763e1e1d2a